PARASTRATEGIEN ÉN IDRETT - LIKE MULIGHETER
Parastrategien er laget for at vi, og andre organisasjonsledd i norsk idrett, skal nå denne målgruppen, hvor formålet er at norsk idrett gjennom ambisjonen om én idrett skal tilby like muligheter for alle, og at alle skal oppleve respekt, kompetanse, inkludering og likeverd i møtet med norsk idrett.
SENTRALE INNSATSOMRÅDER FOR PARAIDRETTEN
Ønsket om at mennesker med funksjonsnedsettelser skal være fullt inkludert i idretten, er viktig. Det kreves imidlertid målrettede og forsterkede tiltak for å lykkes i det tempoet idretten har ambisjoner om.
For å nå målet om én idrett – like muligheter etablerer strategien mål innenfor følgende satsingsområder:
Breddeidrett
Toppidrett
Kompetanse
Kommunikasjon
Anlegg
Aktivitetshjelpemidler, tegnspråktolk og ledsagerordninger
Partnerskap og samarbeidsaktører
PREMISSER FOR Å LYKKES
Bak de syv satsingsområdene ligger det noen uløste utfordringer som har kommet tydelig fram i arbeidet med parastrategien. Disse må det arbeides videre med for å muliggjøre en mer helhetlig satsing på paraidretten.
Eksempelvis trengs en sterkere forankring av ansvar og roller i de ulike organisasjonsleddene. Målet må være å sette klubbene og trenerne best mulig i stand til å rekruttere, utvikle og ivareta parautøvere på lik linje med andre utøvere. For å oppnå dette må arbeidet med paraidretten og parastrategien forankres i planverk på alle nivå av organisasjonen. Strategien må omsettes i konkrete handlinger, og det må tas i bruk virkemidler som strategisk ressursforvaltning og en sterkere forventningsstyring for å stimulere til en ønsket utvikling av paraidretten.
Mer info kommer!
Klassifisering
For at alle utøvere skal kunne delta ut fra sine egne forutsetninger og rettferdig konkurranse mot utøvere med lik funksjonsgrad må utøverne klassifiseres. Når man klassifiseres er det ikke diagnosen som legges til grunn, men funksjonsgraden. En godkjent klassifisør må gjennomføre klassifiseringen. Dette systemet finnes for at funksjonsnedsettelsen skal ha minst mulig å si for resultatene og at konkurranse for utøvere skal være rettferdig.
Mer info kommer!
Parakonkurranser
Mer info kommer!
Pararekruttlandslag
Mer info kommer!
KLUBBER MED PARAIDRETT
Funkis snowboardklubb
Funkis Snowboardklubb ble etablert av ildsjeler i snowboardmiljøet i 2012, hvor hovedmålet den gang og nå er å tilrettelegge for personer med nedsatt fysisk funksjonsevne som har lyst til å kjøre snowboard.
Under vintersesongen arrangerer Funkis treninger hver mandag og onsdag fra kl. 17.00 – 20.00 i Oslo Vinterpark. Som medlem av Funkis Snowboardklubb med betalt treningsavgift får du låne utstyr, tilgang til heis og dyktige instruktører. Som medlem får du også reduserte priser på nasjonale snowboardcamper.
Fokuset for ukentlige treff og på samlingene er snowboardkjøring, lek, moro og mange ulike aktiviteter både av og på snø. Det er generelt få personer med nedsatt funksjonsevne som er aktive i norske snowboardklubber – dette ønsker derfor Funkis å endre! Funkis ønsker å synliggjøre tilbudet sitt og skape et miljø som vil bidra til økt mestringsfølelse, tilhørighet, selvsikkerhet og generelt bedre livskvalitet. Målet er å inspirere barn og voksne med nedsatt fysisk funksjonsevne til å kjøre snowboard samtidig som de engasjerer snowboardklubbene i Norge til å inkludere ALLE i snowboardmiljøet.
Funkis tilrettelegger for alle stående: hørselshemmede, bevegelseshemmede, synshemmede.
KOMPETANSE
E-KURS PARAIDRETT
NIF har utviklet et e-kurs om paraidrett. Dette kurset er obligatorisk for alle som tar Trener 1, men er også åpent for andre som er interessert i å lære mer om hvordan man kan tilpasse en aktivitet slik at alle kan delta, og hvordan man kan løse ulike utfordringer som kan dukke opp når man jobber med paraidrett. Man får vite mer om idrettens organisering og aktivitetshjelpemidler.
NB! For å ta kurset må man ha en aktiv bruker i Min Idrett.
Ta kurset her!
ANDRE KURS
Innenfor området paraidrett tilbys kurset: Tilretteleggingskurs paraidrett
Kurset er et 4-timers som er delt inn i en teoridel og en praktisk del som tar for seg følgende:
- Hva vil det si å ha en funksjonsnedsettelse? Fire målgrupper; utviklingshemmede, synshemmede, hørselshemmede og bevegelseshemmede.
- Spesielle hensyn i forhold til tilrettelegging av aktivitet
- Tilrettelegging i praksis med ulike øvelser og aktiviteter
- Målgruppen for kurset er trenere, aktivitetsledere, ledere, og andre interesserte i alle ledd i idretten ( idrettslag, særkretser, regioner, idrettsråd m.m).
Er du interessert i å delta på kurs, eller ønsker klubben din å arrangere et slikt kurs?
Ta kontakt med din lokale idrettskrets og de regionale fagkonsulenter i paraidrett.
Les mer her!
AKTIVITETSMATERIELL
Her finner du linker til materiell, publikasjoner og filmer som kan bidra til å øke kunnskapen om paraidrett.