SI IFRA!

SI IFRA!

SI IFRA!

Det er både ønskelig og mulig å varsle Brettforbundet og/eller NIF om kritikkverdige forhold, uønsket atferd og/eller hendelser knyttet til forbundets aktivitet og organisering. Brettmiljøene skal være trygge arenaer for alle våre medlemmer. Det er derfor viktig at du sier ifra dersom du opplever noe som er et brudd på reglementet vårt, etiske leveregler og/eller retningslinjer. Du kan si fra om hendelser eller handlinger som du selv har opplevd, har direkte kjennskap til, har oppdaget, eller har hørt fra andre.

SEKSUELL TRAKASSERING OG OVERGREP

En forutsetning for å ha en åpen og inkluderende idrett er at barn, unge og voksne skal trives og føle seg trygge i idretten. Det er derfor et mål å utvikle toleranse, forståelse og skape erkjennelse av menneskers likeverd slik at alle former for diskriminering, trakassering og hets unngås. Seksuell trakassering og overgrep er med det totalt uforenlig med idrettens verdier og er i direkte strid med visjonen Idrettsglede for alle. I idretten er det nulltoleranse for diskriminering og trakassering uansett kjønn, etnisk bakgrunn, livssyn, seksuell orientering og funksjonshemming i norsk idrett. Det er derfor et viktig mål å etablere trygge miljøer for både barn, unge og voksne i idretten.  

Likevel vet vi at dette dessverre skjer, og at det alt for sjeldent blir rapportert, håndtert og reagert på. 

Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer.
Med seksuelle overgrep menes å lure eller påtvinge et annet menneske seksualitet som det ikke ønsker, eller er utviklingsmessig i stand til å gi sitt samtykke til.

Det skal derfor være både enkelt og trygt å varsle i norsk idrett. På sidene til NIF finner du informasjon om hva det vil si å varsle, hvem et varsel skal sendes til, samt lenke til skjema for å varsle.

Her kommer du direkte til NIF sine sider om varsling!

Idrettsglede for alle

For å skape en bærekraftig idrettsbevegelse hvor alle skal få kjenne på idrettsglede må derfor alle i idretten jobbe for å etablere trygge miljøer for både barn, unge og voksne, slik at alle former for seksuell trakassering og overgrep forebygges og unngås. Mer presist er det viktig å arbeide for å skape gode idrettsmiljøer både på klubb-, krets- og forbundsnivå. Idrettskulturen skal være preget av respekt og trygghet. Alle i idretten har derfor et felles ansvar for å identifisere og forebygge trakassering og overgrep.

Imidlertid kan personer i idretten som ellers i samfunnet ha ulike oppfatninger av hva trakassering og overgrep er, og hvordan dette kan forebygges. Eksempelvis handler idrett om å vise følelser - ofte i form av kroppskontakt når noen vinner eller taper. Videre er kroppsberøring i forbindelse med innlæring av nye bevegelser og teknikker ikke uvanlig. Åpenhet omkring temaet og det å diskutere og bli enige om hvor grensene bør gå for akseptabel oppførsel er derfor viktig.

Har du hørt om seksuell trakassering og/eller overgrep i idretten?

  • Hjelp den som har opplevd trakassering/overgrep.
  • Kontakt politiet dersom du vet eller er usikker på om det gjelder et lovbrudd.
  • Si ifra til ledelsen i klubben.
  • Alle har etter loven plikt til å melde fra til politiet dersom dette vil hindre nye overgrep. 
  • Hvis du ikke ønsker å ta kontakt med klubben kan du kontakte generalsekretær i Brettforbundet Bijora Sardarian på e-post bijora@brettforbundet.no eller klubb- og utdanningsansvarlig Magnus Bye på e-post magnus@brettforbundet.no. 

Har du ansvar i en klubb, og har fått informasjon om seksuell trakassering og/eller overgrep?

  • Hjelp den som har opplevd trakassering/overgrep – styret i klubben bør oppnevne to personer i styret – gjerne én av hvert kjønn, som er ansvarlig for å håndtere varsler, og som har ansvar for at styret setter seg inn i veilederen om varsling.
  • Kontakt politiet dersom du vet eller er usikker på om det gjelder et lovbrudd.
  • Kontakt idrettskretsen i fylket for hjelp til håndteringen i klubben.
  • Sørg for at saken blir håndtert i klubben, se flere råd i veilederen.

Hele veilederen for håndtering av saker som gjelder seksuell trakassering og overgrep i idretten finner du her. 

For mer informasjon om og retningslinjer mot seksuell trakassering og overgrep i idretten, trykk her!  

Norges idrettsforbund har utarbeidet egne retningslinjer for seksuell trakassering og overgrep. At både ansatte og frivillige i idretten følger disse er med det en forutsetning for å forhindre at seksuell trakassering og overgrep skjer.

Følgende retningslinjer gjelder i hele norsk idrett:

1. Behandle alle med respekt, og avstå fra alle former for kommunikasjon, handling eller behandling som kan oppleves som krenkende.

2. Unngå berøringer som kan oppleves som uønsket.

3. Unngå alle former for verbal intimitet som kan oppleves som seksuelt ladet.

4. Unngå uttrykk, vitser og meninger som omhandler utøveres kjønn eller seksuelle orientering på en negativ måte.

5. Tilstrebe å ha begge kjønn representert i støtteapparatet.

6. Unngå kontakt med utøvere i private rom uten at det er flere til stede eller det er avtalt med foresatte eller idrettsledelsen.

7. Vise respekt for utøverens, trenerens og lederens privatliv.

8. Unngå doble relasjoner. Dersom et gjensidig forhold etableres bør situasjonen tas opp og avklares åpent i miljøet.

9. Ikke tilby noe form for motytelse i den hensikt å forlange eller forvente seksuelle tjenester i retur. 

10. Gripe inn og varsle dersom man opplever brudd på disse retningslinjene. Støtteapparatet (trenere, ledere, tillitsvalgte, funksjonærer, dommere, foreldre mfl.) har hovedansvar for at retningslinjene gjøres kjent og overholdes i organisasjonen/idrettsmiljøet.

Les mer her!

Det er støtteapparatet (trenere, ledere, tillitsvalgte, funksjonærer, dommere, foreldre mfl.) som har hovedansvar for at retningslinjene gjøres kjent og overholdes i organisasjonen/idrettsmiljøet.

Hvordan forebygge seksuell trakassering og overgrep?

Et åpent, godt og trygt idrettsmiljø vil i seg selv beskytte mot trakassering, og også mot falske anklager. Men det kan være vanskelig å arbeide for dette, dersom man ikke har kunnskap om hva trakassering er og hvilke konsekvenser dette kan ha for både utøver, klubb og forbund. Kunnskap om trakassering og seksuelle overgrep bør derfor inngå i utdanning av alle ledere, trenere og aktive.

“Det kan være vanskelig å si ifra dersom man ikke befinner seg i et trygt miljø”

For å bevare og styrke et godt idrettsmiljø må ledelsen være enige om hva som karakteriserer et godt miljø - det være seg hvilke holdninger og verdier som skal prege miljøet. Eksempelvis bør det gjennomgås hvordan man skal omgås hverandre, hvilke forventninger og krav man har til foreldre, trenere og ledere, hvordan man ønsker at klubben skal ledes og lignende. Til dette kan det lages holdningsskapende tiltak, herunder tiltak rettet mot for eksempel mobbing, rasisme, fair play og språkbruk. Videre bør utøverne selv bli bevisst på sine egne grenser (bevisstgjøring) og være i stand til å vise omverdenen hvor grensene går (synliggjøring), og sist men ikke minst være i stand til å stå på grensene og si fra når noen tråkker over dem (forhandling).

DISKRIMINERING OG RASISME


Norsk idrett har idrettsglede for alle som visjon hvor NIFs formål er å arbeide for at alle mennesker gis mulighet til å utøve idrett ut fra sine ønsker og behov, og uten å bli utsatt for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling. Rasisme og diskriminering er derfor stikk i strid med idrettens visjon og formål.

Idrettens strategidokument 2019–2023, Idretten skal! fastslår videre at «Idretten skal på alle nivåer praktisere nulltoleranse for enhver form for diskriminering og trakassering». Dette gjelder på alle idrettens ulike arenaer. Under finner du derfor informasjon som skal gjøre det lettere å rapportere, håndtere og reagere på rasisme og alle typer diskriminering i idretten.

 Diskriminering er handlinger som direkte eller indirekte fører til forskjellsbehandling på bakgrunn av en persons kjønn, funksjonsevne, etnisitet, religion eller livssyn, seksuelle orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller andre diskrimineringsgrunnlag. Rasisme er diskriminering basert på personens etnisitet, nasjonale opprinnelse, avstamming, hudfarge eller liknende. Det er konsekvensen av handlingen som avgjør om den er diskriminerende eller rasistisk, ikke motivet bak handlingen.

 Følgende overordnede prinsipper skal gjelde for håndtering av rasisme og diskriminering i idrettssammenheng:

  • Idretten skal alltid reagere på rasisme og diskriminering.
  • Alle i idretten har et ansvar for å reagere når de ser, hører eller registrerer rasisme og diskriminering. Hvis du ikke reagerer, støtter du i praksis handlingen.
  • Det er konsekvensen av handlingen som avgjør om den er rasistisk eller diskriminerende. Det trenger ikke være et rasistisk motiv bak handlingen.
  • Alle henvendelser om rasisme og diskriminering skal tas alvorlig.
  • Rasisme og diskriminering skal alltid få en reaksjon. Denne vil variere, blant annet etter alvorlighetsgrad og om det er en gjentakelse.
  • Idretten skal ta vare på alle involverte, og legge til rette for at håndteringen av saken ikke fører til unødvendig påkjenning for dem som opplever eller rapporterer om rasisme eller diskriminering.
  • Idretten har et særlig ansvar for at den som har opplevd rasisme eller diskriminering opplever trygghet for å kunne fortsette med sin deltakelse i idretten.

Her finner du veileder for håndtering av rasisme og diskriminering i idretten.  


Har du opplevd rasisme eller diskriminering? 
 

  • Ta kontakt med lederen i klubben din eller et annet styremedlem. 

Hvis du ikke ønsker å ta kontakt med klubben din kan du kontakte generalsekretær i Brettforbundet Bijora Sardarian på e-post bijora@brettforbundet.no eller klubb- og utdanningsansvarlig Magnus Bye på e-post magnus@brettforbundet.no.

Les mer her!

Les om norsk idretts #STOPP kampanje mot rasisme og diskriminering her!

MOBBING, VOLD OG TRUSLER

Mobbing, vold og trusler er heller ikke forenlig med norsk idretts visjon Idrettsglede for alle. 

Mobbing

Å føle at man tilhører og har venner er, for mange, en viktig del av idretten. I idretten så vel som i samfunnet ellers er det derfor nulltoleranse mot mobbing – hvor du som et medlem av en brettklubb kun skal føle på trivsel, mestring og glede.

 Mobbing er en negativ handling fra en eller flere, rettet mot en annen. Denne negative handlingen blir gjentatt, foregår over tid, og kan på denne måten bli en systematisk krenking. Det er den som blir mobbet som har rett til å definere om en har blitt utsett for en krenkelse, og det er trenere og ledere sitt ansvar å ta dette på alvor.

BRUK HUE mot mobbing er et verktøy for å forebygge mobbing og utenforskap i idretten. Les mer her!  

Har du opplevd mobbing i idretten? 

Les mer om hvordan du eller din klubb skal forholde dere til mobbing her!

  • Ta kontakt med lederen i klubben din eller et annet styremedlem. 
  • Hvis du ikke ønsker å ta kontakt med klubben din kan du kontakte generalsekretær i Brettforbundet Bijora Sardarian på e-post bijora@brettforbundet.no eller klubb- og utdanningsansvarlig Magnus Bye på e-post magnus@brettforbundet.no.

 Vold og trusler

Vold og trusler er når noen blir utsatt for en skade, smerte, blir skremt eller blir krenket. Vold og trusler er for eksempel at noen blir slått, eller at en person blir tvunget til å gjøre noe mot sin vilje eller slutte å gjøre noe den egentlig vil.

Følgende overordnede prinsipper skal gjelde for håndtering av vold og trusler i idrettssammenheng:

  • Alle saker skal tas alvorlig.
  • Vold og trusler skal alltid få en konsekvens.
  • Alle har et ansvar for at idretten følger opp vold og trusler.
  • Vold som medfører kroppsskade og grove trusler skal alltid anmeldes til politiet.
  • Idretten skal bidra til at politi og rettsvesen håndterer saker som gjelder vold og trusler best mulig, ved å informere politiet om hendelser og om nødvendig selv anmelde.
  • Idretten skal aldri fraråde noen å anmelde en sak om vold og trusler til politiet.
  • Idretten skal ta vare på de involverte, og legge til rette for at håndteringen av saken ikke fører til unødvendig påkjenning for dem.
  • Idretten har et særlig ansvar for at den som har opplevd vold eller trusler opplever trygghet for å kunne fortsette med sin deltagelse i idretten.

Her finner du informasjon om hvordan du kontakter politiet.

Her finner du veileder for håndtering av vold og trusler i idretten.

 Har du opplevd vold eller trusler? 

  • Om situasjonen er akutt eller alvorlig ringer du politiet.
  • Ta kontakt med lederen i klubben din eller et annet styremedlem. 
  • Hvis du ikke ønsker å ta kontakt med klubben din kan du kontakte generalsekretær i Brettforbundet Bijora Sardarian på e-post bijora@brettforbundet.no eller klubb- og utdanningsansvarlig Magnus Bye på e-post magnus@brettforbundet.no.

Les mer her!



Kontaktpersoner for begge kjønn, vi er her for dere.

Magnus Bye
Klubb- og utdanningsansvarlig
magnus@brettforbundet.no

922 49 073


Bijora Sardarian
Generalsekretær
bijora@brettforbundet.no

930 58 252

Se så mye annet spennende!

Teenage Rampage 2024
24.4.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

Teenage Rampage 2024

Norske skatere gjør det bra i Frankrike!

Norgescup Kristiansand Recap
23.4.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

Norgescup Kristiansand Recap

Recap fra norgescupen Kristiansand 20. april

Resultater Banked Slalom by Helene Olafsen
23.4.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

Resultater Banked Slalom by Helene Olafsen

Her er resultater fra Banked Slalom by Helene Olafsen

Høvdingen av Høgevarde 2024
22.4.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

Høvdingen av Høgevarde 2024

Høvdingen av Høgevarde 2024

Hvorfor starte klubb?
15.4.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

Hvorfor starte klubb?

Her kan du lese litt om hvorfor du skal starte en lokal brettklubb

Hvordan starte en brettklubb
15.4.2024
Ikon brettIkon brettIkon brettBrettforbundet logo symbol

Hvordan starte en brettklubb

blablabla

alle artikler